Billig bilförsäkring

En bilförsäkring kan bli en ganska stor kostnad för oss bilägare och det kan därför vara en smart idé att försöka få ner priset på bilförsäkringen. Vi kommer att med denna artikel gå igenom hur och vart du kan få tag på billig bilförsäkring och vad du själv kan göra för att få en lägre premie. Vi börjar med att lista upp några försäkringsbolag som erbjuder billiga bilförsäkringar och går sedan vidare med vilka typer av bilförsäkringar som finns och vad man bör tänka på.

Bilförsäkring i 3 delar

En bilförsäkring kan delas upp i 3 olika delar, trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Utöver dessa 3 finns det även specialförsäkringar som är lite utöver det vanliga.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är den minsta och billigaste försäkringen som du kan ha på din bil och du är enligt lag tvungen att ha denna försäkring om du använder din bil. Den täcker skador som du och din bil kan åsamka en annan bil som personskador, skador på den andres bil eller andra saker. Den täcker dock inte ersättning för skador som uppkommer på din egen bil och du behöver därmed komplettera med en halvförsäkring eller helförsäkring om du vill kunna få ersättning för detta. Denna försäkring bör du teckna samtidigt när du köper din bil så att du inte åker runt oförsäkrad.

Halvförsäkring

Vad som exakt kan ingå i en halvförsäkring skiljer sig från mellan de olika försäkringsbolagen och det gäller att du själv håller koll på vad som gäller för just din bilförsäkring. Det som vanligast brukar ingå i en halvförsäkring är bl.a. ersättning för skador som uppkommer vid brand, stöld, vandalism, åsknedslag och om bilrutorna skulle gå sönder. Vidare kan halvförsäkringen även täcka kostnader för bilbärgning och eventuella rättegångskostnader. En halvförsäkring täcker dock inte vagnskador och vill man ha en försäkring för detta måste man teckna en helförsäkring.

Helförsäkring

Helförsäkringen innehåller allt som finns i trafikförsäkringen och halvförsäkringen men innehåller även annat som inte finns i de försäkringarna. Det är denna försäkring som ger ersättning för vagnskador och är därmed ett måste om du vill ha ersättning när din egen bil krockar eller kör av vägen och när skador uppstår på vagnen. Även här kan försäkringen skilja sig ganska mycket mellan de olika försäkringsbolagen så håll koll på alla detaljer innan du tecknar dig för en försäkring.

Jämför och hitta rätt bilförsäkring

Det finns på marknaden en uppsjö av försäkringsbolag där man kan försäkra sin bil.  Men det finns lite att ta hänsyn till innan man tecknar eller byter bilförsäkring, då den billigaste inte alltid är den bästa. Det är lätt att fastna för prisbilden och inte ta hänsyn till villkor som ersättningsbelopp och självrisk. Det är också vanligt att bilförsäkringar skiftar i pris från år till år för att locka in nya kunder. Ett tips är därför att använda en jämförelsesajt för att hitta Sveriges billigaste bilförsäkring utan att för den delen tumma på villkoren. Detta för att du naturligtvis vill hitta det försäkringsbolag som levererar bra service den dagen du behöver deras hjälp, utan att för den delen betala för mycket i premie.

Specialförsäkringar

Utöver de tre vanliga försäkringarna så finns det som sagt även specialförsäkringar som kan vara till nytta till dig. Dessa försäkringar gäller dock inte alla fordon och/eller områden så kolla upp om du verkligen behöver något av dessa. Specialförsäkringar kan man teckna för ex. dyra extra tillbehör som du kan ha i din bil som extra dyra fälgar, stereoanläggningar m.m., ersättning för hyrbil vid skada, viltförsäkring och många fler. Specialförsäkringar är ett område där de flesta bilägarna kan spara in en slant så se till att du verkligen behöver försäkringen ifråga så att du inte betalar pengar i onödan.

Billigare Bilförsäkring

Det finns flera sätt som du själv kan påverka för att få en billigare bilförsäkring men självklart gäller olika saker mellan de olika försäkringsbolagen.

Installera ett billarm

Många försäkringsbolag erbjuder dig billigare bilförsäkringar om du har installerat ett godkänt billarm i bilen. Ett billarm minskar stölder och försäkringsbolaget kan därmed kalkylera med en mindre stöldrisk för just din bil. Vissa försäkringsbolag erbjuder även 0 kr i självrisk vid stöld i bilen om du har ett godkänt billarm installerat i bilen.

Uppskatta din körsträcka

När du ska teckna din nya bilförsäkring frågas du för det mesta om hur mycket du kör med din bil. Här är det viktigt att du uppskattar din körsträcka så korrekt som möjligt så för guds skull överdriv den inte. Om du överdriver körsträckan kommer du att få en högre premie på bilförsäkringen och det ska vi ju försöka slippa. Viktigt är också att du inte underskattar din körsträcka för annars kan du få problem om detta uppdagas när olyckan skulle vara framme.

Samla dina försäkringar

Genom att samla dina hus/lägenhets-, olycksfalls-, bilförsäkringar m.m. i samma försäkringsbolag kan du få dina premiekostnader sänkta en hel del. Försäkringsbolagen vill självklart stötta sina lojala storkunder och ger därmed gladeligen lägre premier för de kunder som har flera försäkringar hos dem.

Högre självrisk, lägre premie

För det mesta kan du själv välja vilken självrisk du vill ha på din bilförsäkring och just högre självrisk du väljer desto lägre försäkringspremie får du. Välj dock inte för hög självrisk då det annars kan bli svårt att själv stå för kostnaden när olyckan eller skadan är framme. Se därför till att ha e självrisk som du och din plånbok inte har några problem med att stå för när olyckan skulle komma. Har du dock råd med att betala en hög självrisk så ska du självklart välja det då du automatiskt kommer att få en lägre premie på din bilförsäkring.

Sveriges bilverkstäder på ett ställe